Moustafa Hassoun är en av 150 nyblivna svenska medborgare som välkomnades idag. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Örnsköldsvik välkomnade nya medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Under nationaldagsfirandet i Örnsköldsvik uppmärksammades kommuninvånare som blivit svenska medborgare det senaste året.

Under nationaldagen välkomnades 30 av 150 inbjudna nya svenska medborgare av vice kommunalrådet Per Nylén (S). Moustafa Hassoun flydde från sitt hemland Syrien och hamnade i Sverige för fyra år sedan.

– Jag är jätteglad. Jag och min dotter har fått svenskt medborgarskap och det känns jättebra. För mig betyder det så mycket. Det är en ny chans, en ny början kan man säga. Man känner sig svensk från första dag men att bli medborgare, det är något annat. Man känner att nu blir jag svensk.

Skyldigheter och rättigheter

Utländska medborgare med permanent uppehållstillstånd har, i princip, samma rättigheter som svenska medborgare men det finns skillnader. Det är bara svenska medborgare som har absolut rätt att bo och arbeta i landet och det är bara svenska medborgare som har rösträtt till riksdagsvalet och som kan bli invalda i riksdagen. För att bli till exempel polis eller militär krävs också att man är svensk medborgare. Som svensk medborgare är det även lättare att arbeta i andra EU-länder.

Medborgarskap brukar i juridisk mening definieras som det formella förhållandet mellan en individ och en stat när det gäller rättigheter och skyldigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.