Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Simon Hedman och Beatrice Lidman från Näsåker tycker om Transportstyrelsens nya regler. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya regler för A-traktorer gör det enklare för hemmabyggare

Publicerad
Transportstyrelsen har ändrat en besvärlig gammal regel i hur man ska bygga om sin bil till en A-traktor. Det blir enklare för hemmabyggaren helt enkelt.

Det här med A-traktorer och reglerna kring hur man bygger om en vanlig bil är inga lätta grejer. Regelverket är riktigt krångligt.

Bland annat får en A-traktor med de gamla reglerna gå högst tio kilometer i timmen på lägsta växeln när motorn går på två tredjedelar av det maximala varvtalet.

Två växellådor

Inte helt enkelt när man bygger en bil med automatisk växellåda. Då har det krävts en extra växellåda till bilen och med det extrajobb. Därför har många sökt dispens mot regeln och fått använda sig av hastighetsspärr istället.

I de nya reglerna från Transportsstyrelsen slopas kravet på nedväxling av lägsta växeln.

– Det blir enklare att besikta bilarna nu. Motorn drar inte lika mycket bränsle och motorn slits inte lika mycket, säger Beatrice Lidström från Näsåker. En av många ungdomar på byn som kör A-traktor.

Vill åka fortare

Beatrice Lidström och flera andra vi träffar tycker att de nya reglerna är ett steg i rätt riktning. Men det finns mer att önska. Bland annat att även A-traktorer skulle få köras i 45 kilometer i timmen som en mopedbil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer