Nicklas Nyberg, entreprenör från Örnsköldsvik, kan tänka sig att förvalta Y:et om Timrå kommun först rustar upp det. Foto: SVT/Anna Quayle

Nyberg om Y:ets förfall: ”Pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenören och Lindströmsamlaren Nicklas Nyberg från Örnsköldsvik har länge varit spekulant på Y:et. Och intresset finns fortfarande – men inte i nuvarande skick.

Nicklas Nyberg var nära att ta över landmärket vid E4:an redan för 12 år sedan, men det blev ingen affär på grund av upphovsrättsfrågor.

Nu är konstverket i så dåligt skick att det håller på att spricka sönder. Men Nyberg har inte gett upp tanken på att förvärva landmärket.

Bengt Lindström

– Det finns ett intresse att förvalta det för all evinnerlig framtid, men då i ett övertagbart skick, säger Nicklas Nyberg, som uppskattar att en renovering kommer att kosta omkring 13 miljoner kronor.

SVT: Så om Timrå kommun rustar upp Y:et, kan du tänka dig att ta över?

– Hittar vi former så att det känns bra för bägge parter så tycker jag absolut att vi ska resonera om det, men jag kanske inte är den enda – det kanske finns fler seriösa spekulanter. Jag är ju ute efter att använda Y:et i min logga.

SVT: Hur ser du på den situation som blivit där man till och med måste spärra av på grund av rasrisken?

– Väldigt pinsamt, det är faktiskt dåligt skött. Men det är en komplicerad situation. Det är enkelt att alltid skylla på kommunen, men i det här fallet är det upphovsrätten som har skapat problemen, säger Nicklas Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bengt Lindström

Mer i ämnet