Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur lilla Alice och pappa Andreas Almberg drabbades av kikhostan. Med på bilden är mamma Maria Almberg och storasyster Ellie. Foto: SVT

Fick fel diagnos på vårdcentralen – smittade spädbarn med kikhosta

Publicerad

Alice var bara 10 veckor när hon smittades av kikhosta. Föräldraledige Andreas Almberg hade två gånger uppsökt vårdcentralen för sin otäcka hosta, men ingen misstänkte att det var kikhosta som kan vara livsfarlig för nyfödda.

I en vecka låg Alice isolerad på barnakuten tillsammans med sin mamma. För spädbarn kan kikhosta vara livshotande.

– Det var hemskt, det var overkligt, säger Maria Almberg.

Uppsökte vårdcentralen

Smittan kom från föräldralediga pappa Andreas Almberg. Två gånger gick han till vårdcentralen med sin otäcka hosta och fick höra att den orsakats av bakterien mykoplasma.

– Det har samma snarlika symptom som kikhosta, säger Andreas Almberg.

Kritisk till sjukvården

När det finns spädbarn i familjen tycker han att sjukvården borde vara mer vaksam mot sjukdomen. Eftersom vaccin mot kikhosta inte ingick i vaccinationsprogrammet mellan åren 1979-1996 är det många nyblivna föräldrar som inte är immuna mot sjukdomen. Andreas Almberg är en av dem. Han menar han att vårdcentralen borde ha agerat annorlunda.

– Hade de bara tagit ett blodprov där, så hade vi kanske sluppit att dottern Alice måste åka in på barnakuten, säger han.

KIKHOSTA

Visa

Kikhosta är en smittsam sjukdom som ger kraftig och långvarig hosta. För de allra flesta går kikhosta över av sig själv. Barn som är yngre än sex månader har inte fullt skydd av vaccinet. För dem kan kikhostan bli allvarlig och ibland livshotande. Extra utsatta är barn yngre än tre månader som ännu inte har fått sin första dos vaccin.

Hostattackerna kan leda till andningsuppehåll och syrebrist. Ibland kommer andningsuppehållen redan innan hostan eller kikningarna har börjat. Andra allvarliga symtom är kramper och medvetslöshet.

Kikhosta kan leda till komplikationer som lunginflammation. Det är en vanlig orsak till att barn yngre än sex månader med kikhosta behöver sjukhusvård.

Även för tidigt födda barn och barn med vissa kroniska sjukdomar kan få sådana besvär att de behöver övervakas på sjukhus om de får kikhosta.

Källa: 1177 Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer