Foto: Kungahuset.se

Nye prinsen blir hertig av Ångermanland

Uppdaterad
Publicerad

Nicolas Paul Gustaf – så kommer Sveriges nye prins att heta. Han blir också hertig av Ångermanland. Nicolas blir tilltalsnamnet.

Vid konseljen i dag, onsdag, på Stockholms slott informerade kungen regeringen om vilka namn och vilken titel som prinsessan Madeleines och Chris O'Neills son får.

Prinsen föddes i måndags på Danderyds sjukhus. Han var 49 centimeter lång och vägde 3 080 gram vid födseln. I går morse kommenterade Chris O'Neill födelsen.

Prinsessan Madeleine har fått en son

– Jag är trött, men väldigt glad, sade han till Expressen och gjorde tummen upp utanför Danderyds sjukhus.

”Väldigt skojigt”

Firandet i samband med den lilla prinsens födelse sker i flera steg. I går, tisdag, sköts det salut för den nyfödde prinsen, med 21 skott från Skeppsholmen i Stockholm och från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

– Det är väldigt skojigt, hoppas att vi alla är nöjda med detta, sade kung Carl Gustaf när han hade berättat namn och titel.

HERTIGDÖMET ÅNGERMANLAND

Ångermanland gränsar i söder till Medelpad, i väster till Jämtland, i norr till Lappland och Västerbotten och i öster till Bottenhavet; 19.444 km2, 130.344 invånare (2014). Det ingår till större delen i Västernorrlands län; mindre delar ingår i Jämtlands respektive Västerbottens län.

Landskapsväxt är styvmorsviol och landskapsdjur bäver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Madeleine har fått en son

Mer i ämnet