Enhetschef Britt-Marie Nilsson och tandhygienist Flávia Martinho på Folktandvården. Foto: Barbro Sellin/SVT

Nyrekryterad tandvårdspersonal från Sydeuropa kommer till länet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu saknas det tio tandsköterskor och tio tandläkare inom Folktandvården i Västernorrland. Därför har man bland annat rekryterat en portugisisk och grekisk tandläkare.

De ska komma till Västernorrland. När är ännu inte klart.

Hur snabbt de kommer i arbete har att göra med kunskapen i svenska språket.

– De ska kunna talas flytande och även svenska C 1 för att få börja jobba hos oss, säger Britt-Marie Nilsson, enhetschef på Folktandvården, i klippet här.

JOBBA I SVERIGE MED EXAMEN I ANNAT LAND

Den som har tandläkarutbildning med full behörighet från ett EU-land samt från Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz kan ansöka om legitimation från Socialstyrelsen.

För att kunna arbeta som tandläkare i Sverige behövs kunskap i svenska språket och om svenska författningar och lagar.

För den som har utbildning i ett annat länd än EU/EES finns två sätt att få svensk legitimation: att gå en kompletterande utbildning i Sverige eller att själv ta sig igenom den process som Socialstyrelsen föreskriver. (källa: saco, Sveriges akademikers centralorganisation)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.