Foto: SVT

Nysäter Wind polisanmäls för miljöbrott i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Västernorrland polisanmäler återigen vindkraftbygget i Viksjö för ett misstänkt miljöbrott. Nu gäller det en väg som byggts utan tillstånd.

Den stora vindkraftparken i Viksjö har ofta hamnat i blåsväder. Mest för alla ekonomiska problem och konkurser som kantat projektet. Men samtidigt har även anklagelser om brott mot miljölagstiftningarna duggat nästan lika tätt. Det var faktiskt när Länsstyrelsen Västernorrland, av miljöskäl, gick in och stoppade bygget i oktober 2019 som de ekonomiska problemen började uppdagas.

Många fel

Då stoppades bygget efter att Länsstyrelsen upptäckt att stora mängder jordmassor dumpats felaktigt, skyddad skog hade avverkats och sprängämnen hittades övergivna i ett dike. Länsstyrelsen hade en 15 punkter lång lista på missförhållanden och menade att byggherren Nysäter Wind inte verkade ha kontroll över verksamheten.

Efter sex veckors byggstopp lämnade Nysäter Wind in en godtagbar redovisning till Länsstyrelsen och bygget fick grönt ljus igen. Det skulle dock dröja innan bygget startade eftersom tvisten mellan de inblandade företagen rörande ekonomin då blossade upp med full kraft.

Väg utan tillstånd

Länsstyrelsen fortsatte dock att kontrollera hur byggarna skötte sig på Hästkullen i Viksjö. I april i år upptäckte man att det byggts en väg genom parken som de inte gett tillstånd till. Vägen fanns på en karta men något formellt beslut hade inte fattats som gav tillstånd till byggandet av den.

Byråkratins kvarnar har nu malt ärendet i nästan åtta månader och nu har Länsstyrelsen Västernorrland polisanmält Nysäter Wind för otillåten miljöverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.