Båten som ligger i närheten av småbåtshamnen i Sundsvall. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Nytt båtärende på Sundsvalls kommuns bord

Uppdaterad
Publicerad

En båt som legat förtöjd mellan Ortviksfabriken och Sundsvalls småbåtshamn i flera år, håller på att sjunka. Nu söker kommunen ägaren.

Samtidigt har båten börjat läcka olja ut i Sundsvallsfjärden. Räddningstjänsten ska under onsdagseftermiddagen lägga ut en läns för att begränsa spridningen.

Larmet om en halvt kapsejsad båt kom till räddningstjänsten på onsdagsmorgonen.

Bedömningen var då att det befarade oljeläckaget inte var så omfattande.

– Men nu har vi sett att läckaget har blivit större så nu lägger vi ut en engångsläns. säger räddningstjänstens inre befäl Peter Höglund.

Vad innebär det?

– Att vi lägger ut en läns som är som en stor frigolitkorv ungefär och som suger upp oljeprodukter.

Kontaktar ägaren

Magnus Hahne, miljöinspektör vid Sundsvalls kommun, fick ärendet på sitt bord, han känner till båten.

– Den har nog legat där några år. Den låg vid åmynningen och blev anvisad platsen när man började bygga på Norra kajen, berättar han.

Eftersom det inte föreligger någon akut risk för läckage av miljöfarliga vätskor, kan miljökontoret inte göra något i dagsläget.

Ska göra besök på plats

– Jag kontaktar markavdelningen som får ta kontakt med båtägaren. Eftersom båten ligger på kommunal mark, har kommunen visst ansvar, säger Magnus Hahne.

Markavdelningens personal kommer att besöka platsen under onsdagen.

Tidigare ärenden

Sundsvalls kommun har viss erfarenhet av övergivna och sjunkna båtar. I fjol bärgades en sjunken båt i inre hamnen och frågan om bärgning av skutan M/S Heri som ligger på botten utanför Nyhamn söder om Sundsvall är en långdragen och fortfarande olöst fråga för kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.