En båt som sedan sommaren 2017 legat sjunken vid kaj i Sundsvalls inre hamn har nu bärgats. Foto: SVT

Sjunken båt bärgad – hindrade kajupprustning

Publicerad

En båt som sedan sommaren 2017 legat sjunken vid kaj i Sundsvalls inre hamn har nu bärgats. Kommunen planerar att rusta upp kajen och då måste båten bort.

Redan sommaren 2017 började en uppenbarligen övergiven träbåt i Sundsvalls hamn, vid den så kallade Rosenborgskajen, ta in vatten. Räddningstjänsten ryckte då ut och länspumpade båten men den sjönk igen och låg förra vintern på botten med hytten uppstickande ur isen.  Under onsdagen bärgades båten slutligen innan isen återigen sätter tänderna i den.

Ligger i vägen

– Vi planerar att påbörja arbetet med kajupprustning så snart som möjligt till våren. Bland annat för att vissa arbeten, av säkerhetsskäl, måste utföras innan småbåtstrafiken startar sommaren 2019. Vi har helt inget annat att välja på än att ta bort båten, säger Stefan Näslund, sektionschef och projektansvarig för kajupprustningen, till kommunens hemsida.

Den cirka tio meter långa båten bogserades sedan till en annan kaj där den skulle tas upp på land för vidare transport till en tillfällig förvaring. Allt på kommunens bekostnad; kontakt med båtens ägare går via kronofogden. Enligt lag räknas det som nedskräpning att överge en båt.

Lyfte med kran

Bärgningen utfördes av företaget MTB Dyk i Söråker och var en okomplicerad historia.

– Det var ganska fort gjort. Vi använde en pråm med en kran och gick ner med en dykare som drog band under båten. Sedan var det bara att lyfta båten tills däcket hamnade i vattenlinjen och därefter börja länspumpa, berättar Lars-Erik Larsson på företaget.

Det här gäller för skrotning av fritidsbåtar

Du som äger en fritidsbåt har ansvar för att ta hand om den när den inte längre är brukbar. Att överge en båt räknas som nedskräpning och är inte tillåtet. En båt som lämnas i naturen kan i värsta fall släppa ifrån sig farliga ämnen som skadar djur och växter. Brott mot nedskräpning och miljöbrott regleras i miljöbalken.

Du som är markägare har ett ansvar att hålla ordning på din tomt, vilket regleras i plan- och bygglagen. Ligger det en skrotbåt på din tomt bör du därför agera.

Om du hittar en skrotbåt på din mark är det bäst att först försöka hitta och kontakta ägaren. Vet du inte vem ägaren är kan du kontakta polisen. Är båten anmäld stulen hämtar polisen ofta den direkt, annars avvaktar man för att se om någon ägare hör av sig.

En båt som ligger på din mark räknas som upphittat gods. Det betyder att om ingen ägare hör av sig efter att du kontaktat polisen kan ägandet gå över till dig som anmält båten – det blir då ditt ansvar att skrota den.

Om du hittar en skrotbåt på allmän plats eller i naturen kan du kontakta kommunen som då försöker hitta ägaren.

Att skrota en båt utan ägarens tillstånd är inte tillåtet, det räknas som egenmäktigt förfarande.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.