Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En idé om hur Torsboda kan komma att se ut inom fem år. Klart är att förutsättningarna ska skapas genom ett gemensamt kommunalt bolag. Foto: Torsboda industrial park

Nytt energibolag bildat – ska locka batterifabrik till Torsboda

Publicerad

Sundsvall och Timrå kommuner har bildat ett gemensamt energibolag. Målet är att inom fem år ha en etablerad fabrik i Torsboda som ska ge minst 2000 jobb till regionen.

För det är som region man agerar. Sundsvall kommun går in med pengarna, 120 miljoner kronor, medan Timrå står för marken, värderad till samma summa. Man etablerar fabriksområdet först och hittar en entreprenör senare är tanken.

Ny VD

Det nya bolaget ska dels se till att området markbereds och att all infrastruktur intill kommer på plats. Det arbetet börjar redan i sommar. Sedan ska området marknadsföras utomlands vilket kräver sin organisation.

En ny VD ska tillsättas. Ordföranden för det nya bolaget ska komma från Timrå kommun medan viceplatsen tilldelas Sundsvall.

I klippet berättar de båda kommunalråden Bodil Hansson och Stefan Dahlin om planerna och om hur många batterifabriker som ska byggas i Europa de kommande åren. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.