Veronica Andersson, tf chef utredningssektionen Västernorrlandspolisen Foto: SVT / Peter Nässén

Nytt hopp att lösa dubbelmordet i Brattås

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet fick polisen rätt att göra familjesökningar i dna-registret. I fallet med det olösta dubbelmordet i Brattås utanför Härnösand 2005 gav det 20 träffar på personer som är släkt med den person som lämnat dna-spår efter sig på mordplatsen.

Under utredningen av dubbelmordet på Tor Öberg och Gerd Wiklund i Brattås utanför Härnösand 2005, ”topsade” polisen en stor mängd människor i jakten på dubbelmördaren. Inga dna-prover matchade dock de dna-spår polisen hittat på mordplatsen.

Familjesökning av dna

Den första januari fick polisen möjlighet att göra så kallade familjesökningar i dna-registret, och vips gav det överraskande stort gensvar på provet från Brattås.

Dubbelmordet i Brattås

– Vi hittade 20 personer som har ett visst antal likheter med det dna som vi har. Det innebär att anhöriga kring de personerna skulle kunna vara väldigt intressanta i vår utredning säger Veronica Andersson, tillförordnad chef för utredningssektionen vid polisen i Västernorrland.

Ingen tidigare känd misstänkt

De nya uppgifterna innebär att polisen nu har ett stort antal nya förhör framför sig i jakten på Tor och Gerds mördare. Däremot har inte träffarna gett några direkta slutsatser om vem mördaren är.

– Nej, vi kan inte se att det här riktar in sig mot ett speciellt område eller personer som tidigare varit intressanta i utredningen, säger Veronica Andersson.

Rikskänt mordfall

Dubbelmordet i Brattås har väckt stort nationellt intresse genom åren, bland annat har den kände kriminologen och författaren Leif G W Persson engagerat sig i fallet. Den 31 maj är det 14 år sedan morden – nu kanske det uppmärksammade fallet äntligen kan få sin lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Brattås

Mer i ämnet