Långeseletvätten har drivits sedan 1949 och är en av Sollefteås största privata arbetsgivare. Tvätten sysselsätter runt 100 personer i Långsele.

Nytt hopp för tvätteriet i Långsele

Uppdaterad
Publicerad

Textilia i Långsele överklagade tvättupphandlingen och fick rätt i Förvaltningsdomstolen. I dag fattar Regionen beslut om ny upphandling.

Beskedet för ett år sedan kom som en chock för Långseletvätten – Region Västernorrland valde ett billigare anbud från en konkurrent för det för det kommande fleråriga tvättavtalet.

Långseletvätten, som ingår i koncernen Textilia, såg sig nödgade att i april 2018 varsla nära 30 av de runt 60 fast anställda.

Textilia

Totalt är runt 100 personer sysselsatta vid tvätteriet.

– Det här kom som en kalldusch, kommenterade Vd:n Fredrik Lagerkvist,  och han menade att det skulle slå hårt mot orten.

Tvätteriet har funnits sedan 1949 och är en av de största privata arbetsgivarna i Sollefteå kommun.

Avtalet med Region Västernorrland var helt avgörande för verksamhetens framtid i Långsele, hette det.  Uppdraget motsvarar runt 40 procent av verksamheten på tvätteriet.

 ”Konkurrenten dumpade priset”

Men Textilia överklagade upphandlingen och menade att konkurrenten som fick avtalet, Berendsen, bland annat dumpat priset.

Förvaltningsdomstolen gav Textilia rätt med,  bland annat, bedömningen att avtalet var ett ramavtal och att sådana inte får överskrida en period längre än fyra år.  Domen var att upphandlingen måste göras om.

Det tidigare lagda varslet drogs även tillbaka.

Kan bli dyrare för skattebetalarna

Regionen ställdes inför två alternativ – att acceptera Förvaltningsrättens dom eller att överpröva den.

Juristerna på regionen föreslog det sistnämnda med argumentet att det skulle kunna innebära att kommande upphandlingar blev dyrare.

Dessutom stred domen mot rättspraxis inom EU, menade juristerna.

Politikerna valde dock det förstnämnda alternativet, och idag klubbar regionstyrelsen beslut om en ny upphandling.

Annonsen ska finnas ute den 18:e februari och i början på juni kan ett nytt avtal vara på plats.

Om då inte även denna upphandlingsomgång överklagas.

Ett nytt avtal är tänkt att gälla fram till 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Textilia

Mer i ämnet