Foto: Fredrik Israelsson

Ny forskning visar: Östersjölaxens genetiska status allvarligt försämrad

Uppdaterad
Publicerad

Östersjölaxen som är drabbad av både miljögifter och sjukdomar blir också allt mera utarmad rent genetiskt, det visar färsk forskning från Lantbruksuniversitetet. Bakgrunden är den omfattande odlingsverksamhet som sker i Östersjöområdet och som nu ifrågasätts av forskare.

En färsk studie från Lantbruksuniversitet, SLU visar att laxens genetiska status försämrats allvarligt, framförallt i några av de mindre älvarna med vild lax.

– Laxarna är mera genetiskt lika nu än de var för hundra år sedan, konstaterar Johan Östergren som är forskare på SLU.

Odling orsaken

Det är den omfattande odlingsverksamheten, som sker som kompensation i älvar där laxen inte längre kan föröka sig eftersom kraftverk hindrar fiskens vandring, som gjort att en allt större genetisk likformighet uppstått bland laxarna. När fisk från olika vattendrag blandats har variationen gått förlorad.

Hot mot vildlaxen

Totalt sätts fem miljoner laxyngel ut i Östersjöområdet årligen från länderna runt havsområdet. 1,7 miljoner av desse yngel sätts ut enligt de vattendomar som finns för de reglerade svenska vattendragen.

Nu befarar forskarna på SLU att när laxarna blandas riskerar bestånd som reproducerar sig själva att mista de unika egenskaper som de fått genom årtusenden. Egenskaper som utvecklats efter miljön i just det vattendrag där fisken förökar sig och sedan växer upp.

– Det är ett hot mot de små vildlaxstammarna, det är de som förändrats mest, förklarar Johan Östergren.

”Inte genetiskt hållbart”

Forskarna menar att den genetiska utarmningen gör fisken sårbar för klimatförändringar och miljöförstöring. Frågan är om laxodlingen kan fortsätta?

– Det är i alla fall inte genetiskt hållbart på sikt, menar Johan Östergren.

Havs och vattenmyndigheten hänvisar frågan om fortsatt odling till den miljöanpassning av vattenkraften som ska ske.

Hör forskaren Johan Östergren om laxens försämrade genetik i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.