Planerna på ett hotell precis intill badhuset i centrala Härnösand har väckt debatt och flera beslut har överklagats. Foto: SVT

Nya klartecken för hotellbygge i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Det omdebatterade hotellbygget i Härnösand ser ut att kunna bli verklighet. Riksantikvarieämbetet säger i sitt yttrande att den skada som genomförandet av detaljplanen medför inte är påtaglig.

– Jag kan tänka mig att det här yttrandet väger tungt, säger Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun.

Det är Mark- och miljööverdomstolen som har begärt att Riksantikvarieämbetet ska yttra sig angående detaljplanen för hotellbygget vid Kanaludden. En av frågorna var om genomförandet av detaljplanen påtagligt skulle skada riksintresset för kulturmiljövården.

Hotellbygge i Härnösand

Riksintressen skadas

Riksantikvarieämbetet har kommit fram till att riksintresset visserligen skadas, men skadan bedöms inte vara påtaglig i miljöbalkens mening.

– Vi hade hoppats att yttrandet skulle vara så här. Det är otroligt viktigt för utvecklingen i Härnösand att vi får fler hotellrum, säger Uno Jonsson.

När Mark- och miljööverdomstolens slutgiltiga beslut kommer är fortfarande oklart.

Det har även kommit en dom i Förvaltingsrätten där elva härnösandsbor överklagat kommunfullmäktiges beslut att anta reviderat tjänstekoncessionsavtal avseende drift av Härnösands simhall. Det handlar om upphandlingsprocessen och driften av simhallen.

Simhall i anslutning till hotellet

– Vi har fått rätt på alla punkter, både vad det gäller avtalet med Attini Hotell och att driva simhallen i anslutning till hotellet, säger Uno Jonsson.

Tanken är att Patrik Attini, som även driver hotell Södra Berget i Sundsvall, ska driva det nya hotellet i Härnösand. 

Attini har sagt sig vara villig att investera i projektet.

Hotellet, som beräknas kosta runt 120 miljoner att bygga, ska få 120 rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellbygge i Härnösand

Mer i ämnet