Ryo Ikeshiro, ljudkonstnär från Japan men verksam i Europa, gästar Hola Folkhögskola som ”Artist in residence” Foto: SVT

Tystnaden i norr lockar japansk ljudkonstnär

Publicerad

Att byta konstnärer länder emellan är ingen ny företeelse, tvärtom, men nu prövar Region Västernorrland för första gången projeket ”Artists in residence” – med tanken att det ska bli ett permanent kulturutbyte.

Det börjar som ett pröve under tre år, men tanken är att det i förlängningen ska bli permanent. I den första omgången ges tre utländska konstnärer möjligheten att vistas en tid i länet, men senare ska även  konstnärer i länet ges möjlighet att besöka andra länder.

”Artists in residence” ska inte bara ge de gästande konstnärerna nya impulser och intryck, tanken är deras närvaro även ska ge en injektion till de platser de vistas på. 

Berikar på flera sätt

– Det här är ett fantastiskt tillfälle att få en inblick i en annan konstnärs verksamhet som vi annars inte hade fått, säger Björn Eriksson lärare på Hola Folkhögskola och ljudkonstnär.

Under hösten har Östersåsen haft besök av en norsk poet, på Ålsta Folkhögskola bor under en tid en engelsk skulptör som ska arbeta med keramik och på Hola Folkhögskola, i djupet av Ådalen,  befinner sig just nu den japanske ljudkonstnären Ryo Ikeshirio.

Välkommen tystnad

Hola är på de flesta sätt längt bort från London eller Warsawa, Ryos tidigare och nuvarande habitat, men i de ådalska skogarna har han funnit en exklusivitet – tystnanden.

– Tystnaden här gör att man blir väldigt lyhörd för minsta lilla ljud som man annars kanske skulle ignorera. Det säger något om all den ljudförorening som vi har vant oss vid i våra städer, säger han.

Statens Kulturråd står för halva kostnaden för projektet. Region Västernorrland för den andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.