Foto: SVT Arkiv, Tillväxtverket

Nytt miljonstöd till utsatta kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Nu får delar av Västernorrland hjälp med att minska sin segregation. Stödet som införts är en del av regeringens satsning på landsbygden.

Ett nytt ekonomiskt stöd har tagits fram för att hjälpa 30 utsatta landsbygdskommuner i landet att minska sin segregation. I Västernorrland har Kramfors, Ånge och Sollefteå valts ut som särskilt eftersatta. Stödet är i år på 75 miljoner kronor och ska fördelas i enlighet med hur mycket kommunerna tror att de behöver för att minska spridningen inom befolkningen.

När Tillväxtverket, på uppdrag av regeringen, valt ut vilka som ska tilldelas stödet har ett flertal kriterier varit avgörande.

Val 2018 Västernorrland

– Vi har utgått ifrån sysselsättningsgrad, valdeltagande och utbildningsnivå, arbetslöshet och gleshet. Det är ganska fria pengar, där kommunerna själva kommer med förslag på vad de vill göra, säger Serena Bonato, uppdragsansvarig på Tillväxtverket.  

Landsbygdsutveckling

Pengarna delas ut till kommunerna som en förskottsbetalning och redan i höst kan Ånge, Kramfors och Sollefteå vänta sitt ekonomiska tillskott. På Tillväxtverket räknar man med att summan kommer öka under de tre år som den pytsas ut.

– Redan nästa år kommer det finnas ännu mer projektpengar för kommunerna att söka, säger Serena Bonato.

Uppdraget är en satsning på landsbygdsutvecklingen, där Tillväxtverket som myndighet svarar under näringsdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västernorrland

Mer i ämnet