Allt fler tyska investerare satsar på svensk vindkraft för att minska behovet av brunkol på hemmaplan.

Nytt rekordår för svensk vindkraft – Tyskland satsar miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska glesbygden har blivit det förlovade landet för utländsk energiproduktion. Det är inte bara i Viksjö som investerare från Tyskland och Schweiz bygger vindkraft. Utbyggnaden med utländskt kapital sker runt om i landet.

Under de närmaste två åren kommer det att byggas ny vindkraft för över 80 miljarder i Sverige, och ett av de största nya projekten är det uppmärksammade Hästkullen utanför Viksjö som byggs av den tyska energijätten RWE och Credit Suisse.

– Det finns ett väldigt sug efter att investera i förnybar energi globalt och just nu erbjuder Sverige bra förhållanden för den typen av investeringar, säger Roland Flaig, vd för RWE Renewables Sweden AB.

Vindkraftparken Hästkullen

Tyskland dominerar

Vindkraftparken i Viksjö blir en av Europas största när den enligt planerna ska stå klar 2021. Med de nya supertornen på 200 meter ska vindmöllorna producera elektricitet motsvarande länets hela behov av hushållsel, men det är knappast i Västernorrland som elen från Viksjö kommer att förbrukas.

Det är tyska energibolag som i växande utsträckning dominerar den svenska vindkraftutbyggnaden. 2015 invigde det kommunala energibolaget Stadtwerke Münchener en vindkraftpark i Sidensjö (144 MW) som ska förse 160 000 hushåll i Münchenområdet med fossilfri hushållsel och sedan dess har det tyska intresset bara ökat.

Pengar från utlandet

Medan vindkraftutbyggnaden i Tyskland i stort stannat upp på grund av lokala motståndsgrupper har blickarna riktats mot Sverige. Sverige är inte bara glesbefolkat, här finns stora skogsägare som SCA och Holmen som sett en möjlighet att skräddarsy färdiga projekt och upplåta mark för vindkraftboomen, och det har lockat pengar från utlandet. Svensk glesbygd, få protester och skräddarsydda storskaliga projekt har lett till en låg produktionskostnad. Kort sagt så är det billigt att bygga ny vindkraft i Sverige just nu.

Sverige halkar efter

Det har lett till att det under perioden 2019 till 2021 investeras 80 miljarder i ny vindkraft i Sverige och medan Sverige, enligt länsstyrelsernas Nätverk för vindbruk, enbart står för tre miljarder står utlandet för resten. Tyskland dominerar med 21 miljarder följt av Frankrike, Storbritannien, Schweiz och Kina.

– Det förvånar mig att det inte uppmärksammats mer att Sverige är en attraktiv marknad, och eftersom det är så många i utlandet som upptäckt detta hade man kanske kunnat hoppas att fler i Sverige upptäckt det också, säger Fredrik Dahlström Dolff, expert vid Nätverket för Vindbruk som finansieras av Energimyndigheten.

Bas i Essen

Sverige har alltså blivit ett Eldorado för utländska investerare. Vindkraftparken i Viksjö som byggs på SCA-mark skulle ursprungligen ha byggts av E.ON och Credit Suisse, men förra året övertogs E.ONs del över av det tyska energibolaget RWE i en storaffär som omfattade hela E.ONs portfölj av förnyelsebar energiproduktion.

RWE som är Tysklands största producent av elenergi har sin bas i Essen. Bolaget omsätter 130 miljarder kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet