Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se va-chefen visa och berätta om det nya reningsverket: ”Här ska maskinerna stå”. Foto: SVT

Nytt reningsverk i Fränsta kraftigt försenat: ”Skulle varit i drift i december”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya reningsverket i Fränsta skulle ha varit i drift före årsskiftet, men en frustrerad va-chef kan bara konstatera att tre maskiner fortfarande saknas.

Det gamla reningsverket i Fränsta ser närmast ut som ett ruckel där det står i skuggan av det nya. För 75 miljoner kronor kommer 3 000 personer få avloppsrening i det nya verket – men det dröjer.

– Det skulle ha varit i drift i december, men på grund av försenade maskiner har vi inte kunnat provköra än, säger Emma Gustafsson, va-chef på Ånge kommun.

Vad förseningen beror på är lite oklart, säger hon. Maskinerna skulle egentligen ha kommit vecka 46 förra året, men nu hoppas hon i alla fall kunna få dem så att anläggningen kan vara igång framåt sommaren. Den nya anläggningen kommer att ersätta tre gamla på orten.

Höjt va-taxan två gånger

Som många andra kommuner är Ånges va-nät och anläggningar i stora behov av renoveringar. Vissa ledningar är fortfarande kvar sedan 30-talet, men det är en tuff ekvation. Materialkostnaderna har på kort tid ökat med 50 procent säger hon, samtidigt som befolkningen och därmed inkomsterna minskat.

– Vi ska ju finansiera alla våra investeringar via taxan och vi har redan höjt den två gånger de senaste 3,5 åren säger va-chefen Emma Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.