Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Definitivt en uppgift värd att kolla” – hör frilansjournalisten Martin Ezpeleta (t v) berätta om tipsen han fått gällande Olle Högboms gåtfulla försvinnande för 40 år sedan. Foto: privat

Nytt tips i Ollefallet – 40 år efter försvinnandet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

På dagen 40 år efter 18-årige Olle Högboms försvinnande i Sundsvall finns nya uppgifter om var Olles kropp kan ha dumpats.

– Det handlar om en sjö väster om Sundsvall. Jag betraktar tipsaren som mycket trovärdig, av flera skäl, säger frilansjournalisten Martin Ezpeleta som nyligen fick tipset till SVT.

På torsdagen är det exakt 40 år sedan 18-årige Olle Högbom från Härnösand försvann spårlöst efter en klassfest i Sundsvall, där han gick gymnasiet.

Fallet preskriberades som ett brott 2008, men det hela utreds fortfarande som ett försvinnande – och tips och uppgifter kommer fortfarande in med jämna mellanrum.

Fallet med försvunne Olle Högbom

Flera intressanta tips

Martin Ezpeleta gjorde för några år sedan en podcast i flera delar om fallet Olle Högbom. I svallvågorna av det har han fått ett par tips på senare tid som han bedömer som riktigt intressanta i ärendet.

Framför allt ett, som kommer från en person som säger sig ha fått ett erkännande från en man i sin närhet. Mannen ska vid flera tillfällen ha erkänt för tipsaren att han och en kamrat kört på Olle av misstag, tagit med honom i bilen och dumpat honom i en namngiven sjö väster om Sundsvall.

– Ett skäl till att jag bedömer det som intressant är just att han haft en relation till den här mannen som han kände väl. Ett annat skäl är att jag anser att tipsaren är mycket trovärdig och har ett seriöst och uppriktigt uppsåt, säger Martin Ezpeleta.

2011 genomförde rikskriminalen dykningar i Segersjön väster om Sundsvall efter ett tips, men utan resultat. Det nya tipset handlar om en annan sjö.

I klippet: Hör Martin Ezpeleta berätta mer om de intressanta tipsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med försvunne Olle Högbom

Mer i ämnet