Målet var efterlängtat för många av orienterarna under O-ringens första dag. Foto: Jennie Johansson/SVT

O-ringens första dag bjöd på stenig terräng – och regn

Uppdaterad
Publicerad

O-ringen är tillbaka i Örnsköldsvik och världens största orienteringstävling är igång. Den första etappen gick i Domsjö och de tävlande fick ta sig fram i stenig terräng – något inte alla var helt vana vid.

– Det är mycket sten, det är vi inte vana vid på västkusten, inte jag i alla fall, säger Annette Olofsson från OK Skogshjortarna i Alingsås.

För Clas Engström, generalsekreterare för O-ringen 2018, och hans medarbetare har det varit intensiva veckor innan starten. Mycket ska gå i lås och värmen har inte gjort det lättare. Men det var ändå en ganska avslappnad generalsekreterare som stod i målfållan under söndagen.

– Det känns jättebra. Första etappen är lite som elddopet, trafiklösningar ska funka, stämplingarna och elektroniken. Man är väldigt lättad när första löparen kommer i mål, säger Clas Engström.

Även trafiken har rullat på bra säger Clas Engström och enligt de rapporter han har fått under dagen har det inte varit några större köer även om det märks att det är mer människor på plats i Örnsköldsvik.

40 olika nationaliteter

Ungefär 20 procent av löparna kommer andra länder än Sverige och 40 olika nationaliteter är representerade under veckan. Ett normalår är det drygt 18 000 deltagare och 75 000 starter.

– Vi siktar mot 20 000 innan veckan är färdig, det är många som anmäler sig löpande under veckan, just nu är det runt 15 000, säger Clas Engström.

En av dem som var med under första dagen var Annette Olofsson från Alingsås. Hon är en erfaren orienterare och har varit med på 15 O-ringen tidigare, hon tyckte banan innehöll mycket sten, en terräng som hon inte är van vid i vanliga fall.

– Jag springer motionsklass så jag har inte så höga krav på mig, men jag är nöjd. Banan var lite jobbig, man får ta det lite försiktigt så det inte händer några olyckor, säger Annette Olofsson från OK Skogshjortarna.

Välkommet regn

Under söndagsmorgonen kom även det efterlängtade regnet men det var inget som orsakade några större bekymmer, varken för löparna eller tävlingsledningen.

– Det är alltid en oro att elektroniken inte ska klara regnet, men det har gått bra. Det är bara bra att det regnar, det är skönt för löparna att få en svalare dag. Men det är också bra ur ett brandriskperspektiv, även om eldningsförbudet ligger kvar så blir det ju något bättre i alla fall, säger Clas Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.