Hör mer om spridningen av de miljöfarliga ämnena vid flygplatsen i Sundsvall Timrå. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Trafikverket: ”Oacceptabel spridning av miljögift från Midlanda”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en oacceptabel spridning av hälsofarliga, så kallade PFAS-ämnen, från Sundsvall Timrå flygplats menar Trafikverket. Det krävs sanering för att inte riskera att ämnena kan drabba människor. Det är dock oklart när saneringen blir verklighet.

Det handlar om flygplatsens två brandövingsområden där man använt brandskum i sammanlagt 40 år och marken blivit kraftigt förorenad av svårnedbrytbara och hälsofarliga perflourerade ämnen, PFAS.

Oacceptabel spridning

En av övningsplatserna används fortfarande och är också mest förorenad. Det är Trafikverket som har ansvaret och som undersökt föroreningssituationen, bland annat med hjälp av grundvattenrör.

Man har kommit fram till att det pågår en oacceptabel spridning av PFAS ut i den intilliggande Indalsälven. Enligt Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, är situationen allvarlig.

– Vi bedömer den som allvarlig då det finns stora mängder och höga halter både i jord och i grundvatten, dessutom är spridningsförutsättningarna också stora, säger Sören Thor på Länsstyrelsen i Västernorrland. 

Bedöms inte hota

Samtidigt bedöms inte människors hälsa vara hotad i dagsläget.

– Vi bedömer inte att det finns risk för exponering för människor eftersom det inte sker något grundvattenuttag just där, säger Sören Thor.

Risken för att förorenat damm ska nå människor bedöms också som låg med tanke på att det bara är personal som jobbar med brandövningar som uppehåller sig i området.

Framtida risker

Men enligt Trafikverkets riskbedömning kan en fortsatt urlakning leda till framtida risker för människor som äter fisk från området. Samtidigt är det oklart när en sanering kan påbörjas och vad den kommer att kosta, men antagligen rör det sig om mångmiljonbelopp.

– Vi vet om att urlakningen pågår men vi är nu i slutfasen på en åtgärdsutredning för att fastställa metoder för saneringsmål, så det är inte långt borta, menar Sören Thor.

Förorenade brandövningsplatser finns på ett flertal platser i landet där brandskum med PFAS-ämnen använts.

PFAS betyder perflourerade ämnen och är en grupp så kallade högfluorerade ämnen som bland annat används till impregnering av textilier och papper eftersom de är vatten- och fettavvisande. PFAS-ämnen har även ingått i brandskum som använts för att släcka bränder i vätskor eftersom det bildar en tunn vattenfilm mellan skummet och vätskan och på så vis effektivt stoppar branden. PFAS ingår även i många rengöringsmedel och i vissa skidvallor.

PFAS-ämnen bryts ned mycket långsamt i naturen, i vissa fall inte alls och ansamlas i levande organismer. Det lagras till exempel i blodet och levern. Hälsoeffekterna av PFAS-ämnen är inte helt klarlagda men studier tyder på att vissa former är cancerframkallande och reproduktionsstörande

Källa: Kemikalieinspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer