Foto: SVT

Oberoende utredning av Vemyra

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds en oberoende utredning av ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå och fallet där en vårdare misstänks ha utnyttjat en flicka sexuellt.

Det är Härnösands kommun som krävt utredningen som görs av Statens institutionsstyrelse.

Flickan vårdades på Vemyra för självskadebeteende och enligt polisanmälan ska hon ha utnyttjats sexuellt av en vårdare på hemmet. Det hela ska ha pågått under en längre tid och flickan var bara 15 år när det började.

Kommunen ser allvarligt på det hela.

-Vi har krävt en oberoende utredning och vänt oss till Statens institutionsstyrelse, eftersom det vore olämpligt att Vemyra utreder sig själv, säger Lisbeth Sander, chef för kommunens individ- och familjeomsorg.

Det faller på Statens institutionsstyrelse, Sis, att göra en sådan utredning. Kommunen har skickat en begäran och Sis har nu svarat att man har öppnat ett ärende. Därmed är första steget i en oberoende utredning taget.

Om utredningen visar att Vemyra brustit i sin vård och omsorg om flickan kommer Härnösands kommun begära pengarna tillbaka från Vemyra för den vård som hemmet inte fullgjort.

– Exakt hur stor summa vi skulle kräva tillbaka har vi inte bestämt än, det beror på vad utredningen kommer fram till, säger Lisbeth Sander till Mittnytt.

Enligt Allehanda.se har kommunen betalat över sex miljoner för vården av flickan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet