Den romantiska bilden av ett öde hus klart att renovera stämmer inte alltid, säger Maria Söderlund, bygg- och miljöchef vid Sollefteå kommun. Foto: Hans Lindblom SVT

”Rivningshus är ett jätteproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Den bild som finns om det romantiska i att skaffa ett ödehus i glesbygden är i själva verket ett stort problem för kommunerna. – Vi kan inte riva alla hus vi vill för kostnaden hamnar på kommunen, säger Maria Söderlund, miljö- och byggchef på Sollefteå kommun.

De beskrivs ofta som billiga renoveringsobjekt för den händige. Att införskaffa ett öde hus och i egen takt byta ut det som är trasigt har blivit något av en trend men det är oftast inte så det ser ut.

Aldrig inventerat

På bygg- och miljöenheten vid Sollefteå kommun ser man baksidan. Hus som saknar ägare eller har så många ägare att det är hart när omöjligt att hitta alla efterlevande.

– Det är ingen som tar hand om husen. Vi har väl ett tjugotal ärenden nu men det är bara genom att folk har hört av sig om fallfärdiga byggnader. Skulle vi verkligen göra en inventering kan antalet lätt bli det dubbla, säger Maria Söderlund.

Kommunen får betala

Kostnaderna för att riva ett ödehus kan variera från drygt sextiotusen kronor upp till 300.000 kronor. En kostnad som ska tillfalla ägarna. Och hittar man inga så får kommunen betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.