Foto: TT

Vad får man ta del av från kommun och landsting?

Publicerad

Offentlighetsprincipen har varit en angelägenhet i Sverige sedan 1766. Det betyder att alla – privatpersoner som journalister – har rätt att del av allmänna handlingar från kommun och landsting, såsom mejl, brev eller protokoll. Det står nedskrivet i en av Sveriges fyra grundlagar: Tryckfrihetsförordningen.

Att begära ut allmänna handlingar, exempelvis mejl, pappersdokument eller någon annan typ av handling från en myndighet eller annan kommunal- eller statlig verksamhet, är en rättighet vi har i Sverige. Det gäller privatpersoner som journalister. I offentlighets- och sekretesslagen går att läsa:

”Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar”.

Syftet med offentlighetsprincipen är att du ska kunna få insyn och kontroll på hur politiker och tjänstemän bland annat sköter kommunen eller landstinget.

Sekretess

Det förekommer att allmänna handlingar kan begränsas med sekretess. Det kan gälla handlingar som bland annat kan äventyra ”rikets säkerhet eller dess förhållande till annan stat eller mellanfolklig organisation” men det kan också gälla handlingar som innehåller personuppgifter som enligt personuppgiftslagen inte får visas.

Anonymitet

Att ta del av allmänna handlingar ska man kunna göra anonymt, en tjänsteman har i de flesta fall inte rätt att fråga dig om vem du är. Handlingarna ska också lämnas ut skyndsamt, om det tar för lång tid kan du klaga till Justitieombudsmannen.

Källor: regeringen.se, sundsvall.se, vellinge.se, Kungliga Biblioteket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.