Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den enda specialistläkaren på ögonmottagningen i Örnsköldsvik går i pension i år. I videon kan du höra verksamhetschefen Annie Aspvik berätta bland annat hur det kan lösa sig för patienter. Foto: Shanker Prem/SVT

Ögonmottagningen i Örnsköldsvik tappar sin enda specialistläkare – patienter kan behöva resa

Uppdaterad
Publicerad

På ögonmottagningen i Örnsköldsvik går den enda specialistläkaren i pension – vilket resulterar i att vissa besök och undersökningar inte går att göra på plats.

För att kunna fortsätta ge vård åt boende arbetar verksamheten med att hitta åtgärder.

En åtgärd som verksamheten kollar på är att utbilda ögonsköterskor i handläggning av enklare jourfall med bedömning av läkare på distans.

– Vi har inom kliniken jobbat med, i ganska många år, kompetensväxling. Om man kan switcha en uppgift från en läkare till en sköterska eller från en sköterska till en undersköterska, så försöker man göra det för att sprida arbetsuppgifterna. Så vi kommer jobba vidare i det spåret i att lära upp sköterskor i lite mer handläggning kring ögon och kameror, säger Annie Aspvik, verksamhetschef ögon-hörselvård, Region Västernorrland.

Rekryteringen av ögonläkare fortsätter men tills dess kommer det finnas parallella lösningar.

Hör verksamhetschefen Annie Aspvik berätta om hur de ska lösa vården för patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.