Ökad psykisk ohälsa bland unga

Publicerad

Allt fler barn och ungdomar drabbas av psykisk ohälsa. Utan statligt stöd skulle köerna växa på barn- och ungdomspsykiatrin i Västernorrland.

– Pengarna betyder ju att vi klarar vårdgarantin. Om vi inte klarar vårdgarantin, så att vi kan rapportera in rätt, så att vi kan få dom här statliga pengarna – då skulle vi ha en jättekö igen, säger Karin Svensson, enhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin i Västernorrland.

Ungdomarna idag mår sämre än för tio år sedan.

– Pressen ökar på alla möjliga håll. Det är mycket stimuli med datorer, man har mycket krav, Facebook. Man ska hålla sig uppdaterad. Det är som en annan stressnivå, fortsätter Karin Svensson.

Det är många ungdomar som hör av sig och behöver hjälp.

– Det kommer ju massor av nya ärenden varje dag, så det kan man ju säga är en kö. Men rent generellt så bedömer vi prioriteringsgrad och de allra flesta får en tid inom 30 dagar, avslutar Karin Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer