Ökad psykisk ohälsa bland unga

Publicerad

Allt fler barn och ungdomar drabbas av psykisk ohälsa. Utan statligt stöd skulle köerna växa på barn- och ungdomspsykiatrin i Västernorrland.

– Pengarna betyder ju att viklarar vårdgarantin. Om vi inte klarar vårdgarantin, så att vi kan rapporterain rätt, så att vi kan få dom här statliga pengarna – då skulle vi ha enjättekö igen, säger Karin Svensson, enhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin iVästernorrland.

Ungdomarna idag mår sämre än förtio år sedan.

– Pressen ökar på alla möjliga håll. Det är mycket stimuli med datorer,man har mycket krav, Facebook. Man ska hålla sig uppdaterad. Det är som enannan stressnivå, fortsätter Karin Svensson.

Det är många ungdomar som hör avsig och behöver hjälp.

– Det kommer ju massor av nya ärenden varjedag, så det kan man ju säga är en kö. Men rent generellt så bedömer viprioriteringsgrad och de allra flesta får en tid inom 30 dagar, avslutar KarinSvensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.