”Ambitionen har varit att fatta beslut i december”, säger Sanna Jonsson (C) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden Foto: SVT

Oklart när beslut om skolnedläggningar i Sundsvall kommer

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa prioriteringar väntar inom skolverksamheten i Sundsvall framöver. Politikerna väntas inom kort fatta beslut om vilka skolor som ska läggas ned. Men både oppositionen och föräldrar efterlyser mer underlag innan beslut ska fattas.

Under onsdagen hade barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall ett öppet möte där allmänheten var välkommen. På dagordningen fanns inga beslut kring den omdiskuterade skolutredningen och det är fortfarande oklart när beslut ska fattas.

– Ambitionen har varit att fatta beslut i december, säger Sanna Jonsson (C) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och den som höll i dagens möte i frånvaro av ordförande Eva Bergström Selling (S).

Skolnedläggningar i Sundsvall

Flera skolor kan läggas ner

Men, trots att nämndsmötet inleddes med en frågestund för allmänheten fanns inga upprörda föräldrar på plats. Däremot har diskussioner förts på så kallade dialogmöten ute på skolorna. Under tisdagskvällen hölls ett sådant möte i Bergsåker, där Österro skola står på spel.

Barn- och utbildningsnämnden sammanträder Foto: Anna Beijron SVT

De övriga fyra skolor som pekas ut i utredningen är. Allsta skola, Runsviks skola, Ankarsviks skola och Kyrkskolan. Även Högoms skola nämns i utredningen som tänkbar att avveckla, om elevunderlaget minskar.

Stort underskott

På flera håll har utredningens förslag väckt reaktioner och det har startas protestlistor med namnunderskrifter. Oppositionen tycker att processen går för fort fram.

– Det är allvarliga ekonomiska siffror men det handlar om barns skolgång och det är inte ansvarsfullt att stressa fram, säger Ina Lindström Skandevall (L), ledamot i nämnden. 

Det ekonomiska läget presenterades för politikerna. Foto: Anna Beijron SVT

Underskottet för barn- och utbildningsnämnden ser i år ser ut att landa på närmare 85 miljoner kronor. Det visar den prognos som ekonomerna presenterade på nämndsmötet idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Sundsvall

Mer i ämnet