Hör varför allt fler unga hamnar snett och söker sig till soppköpet i Sundsvall Foto: Anna Beijron SVT

Ökning av unga hemlösa i Sundsvall - ”Yngre och yngre råkar illa ut”

Publicerad

Det är kallt och en ung man som nyss värmt sig i soppköket på gågatan i Sundsvall huttrar utanför.

”Jag fryser om händerna”, säger han till en kompis, som svarar ”ta på dig vantarna”.

Han har nyss varit inne i den gula värmestugan på Storgatan och fått sig en kopp värmande kaffe och ärtsoppa. På vägen ut tog han med sig några varma tröjor att ta på sig under vinterjackan. När han kommer ut drar han upp dragkedjan på jackan och det är då han tvingas ta av sig vantarna och börjar frysa.

Soppköket stänger för säsongen den 31 januari Foto: Anna Beijron SVT

– Det är inte bara missbrukare som är bostadslösa. Det finns de som av andra anledningar är bostadslösa och bor temporärt, kanske i en husvagn, säger William Lindholm som är ordförande för KRIS, Kriminellas revansch i samhället i Sundsvall. En post han har haft i tolv år.

Lättillgängliga droger

Men han är bekymrad över det han möter. Allt fler unga som trillar dit och får problem i livet.

William Lindholm ordförande i KRIS i Sundsvall Foto: Anna Beijron SVT

– Det blir yngre och yngre som råkar illa ut. Droger är lättillgängliga på internet. I regel börjar de att dutta själva och säljer för att klara det egna behovet.

Ser till människovärdet

Han har själv levt som de han nu hjälper på gatan och bedömer utifrån de siffror han fått del av, och sin egen erfarenhet, att cirka 300 personer i Sundsvall är hemlösa.

Maria från KRIS blandar måltidsdryck och värmer soppa i värmestugan Foto: Anna Beijron SVT

KRIS motto är detsamma som Williams eget: drogfritt, kamratskap och ärlighet. Dygnet runt har han mobiltelefonen på.

– Att hjälpa andra är som mitt kall. Jag hoppas kunna vara en förebild. Jag ser inte annorlunda på de hemlösa eller de som jobbar på banken. 

Allt tuffare bostadsmarknad

Även på kommunens socialförvaltning konstaterar man att det är kärvt på bostadsmarknaden generellt. Och att det då blir ännu svårare för de som bor på gatan.

– Det är många grupper som konkurrerar med varandra. Svårast att få bostad är det för ensamstående män med missbruk, säger Håkan Norberg som är biträdande verksamhetschef inom socialtjänsten på Sundsvalls kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.