Se när William Lindholm, ordförande i KRIS i Sundsvall hämtar mat hos restaurangägaren Susanne Lundgren. Foto: Anna Beijron SVT

William och Susanne hjälper de som har det svårt

Uppdaterad
Publicerad

I den smällkalla vintern blir behovet som tydligast av mat, värme och kläder för de som saknar bostad. Men de har sina beskyddare. Två av dem heter William och Susanne.

Vi följer med ordföranden i KRIS i Sundsvall när han hämtar soppa och matlådor hos en lunchrestaurang i Sundsvall. Två restauranger skänker mat till soppköket i stan.

– Det är helt suveränt att de ställer upp och hjälper till, konstaterar William Lindholm. 

Soppa och lunchlådor

Han ställer sig vid ingången till köket och hälsar vant på dem som arbetar där. Han får två stora hinkar att bära med sig och ett 20-tal matlådor som bonus.

En bil kommer lastad med soppa och matlådor Foto: Anna Beijron SVT

– Det kan vara bra inför helgen, säger restaurangägaren Susanne Lundgren.

Maten tas tillvara

För henne är det självklart att hjälpa till. Hon gör lite extra soppa några dagar i veckan och mat som blir kvar på restaurangen lägger hon i lunchlådor. Hon säger att hon alltid har haft ett ”svagt hjärta” för de utsatta och att hon därför skänker mat och bröd.

– Jag har gjort det i många år och känner för dem som inte har tak över huvudet och har svårt att få tag på mat. Jag tycker synd om dem, säger hon. 

Favoritsoppan

Den 31 januari är sista dagen som värmestugan på Storgatan i Sundsvall håller öppet. Det märks att den fyller en viktigt funktion. Ett 70-tal portioner soppa serveras dagligen.

– Favoriten är nog ärtsoppan. Den brukar vara populär, säger William Lindholm.

Ärtsoppan på värmning i soppköket på Storgatan Foto: Anna Beijron SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.