Pia Bäckström med jourkatten Misse – en av många katter som Djurskyddet i Örnsköldsvik tagit omhand under våren och sommaren. Foto: SVT/Anna Quayle

Ökning av upphittade katter – Misse hittades medtagen

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att skaffa husdjur har ökat stort under coronapandemin. Samtidigt ser Djurskyddet i Örnsköldsvik att antalet upphittade, övergivna katter, ökar.

– Vi har fått in lika många katter så här långt i år, som under hela fjolåret, säger Pia Bäckström, ordförande.

En av katterna som tas omhand av Djurskyddet just nu är Misse. Han hittades i Domsjö, medtagen med en munskada, och har förmodligen levt utomhus under en tid.

Pia Bäckström konstaterar att man sett en stor ökning av antalet hemlösa katter under våren. Djurskyddet tror att det kan ha ett samband med Coronapandemin – liknande problemet med sommarkatter.

– En kattunge är gullig, sedan blir den könsmogen och kan bli ganska jobbig en tid.

Fullt i jourhemmen

Det ökade trycket gör att det är brist på jourhem i Örnsköldsvik och Misse har tagits omhand av Pia Bäckström själv. Han mår nu bra och är redo för ett nytt hem. Men kan ta tid.

– Kattungar är lättsålda, men det är inte lika lätt med äldre katter, vilket är tråkigt för det är oftast fina katter när de blir tama igen.

Hör Pia Bäckström berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.