Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Fiskdöd i samband med låga vattennivåer i Ljungan

Uppdaterad
Publicerad

Det tidvis låga vattenståndet i Ljungan söder om Sundsvall är ett hot mot fisken i älven. Ansvariga för detta är Vattenregleringsföretagen, menar fiskevårdsintressen i Ljungan.

– Vi anser att det är olagligt, de bryter mot vattendomen som tydligt säger att Ljungan inte får korttidsregleras, säger Leo Oras, Nedre Ljungans sportfiske.

Fiskevårdsområdets intresse är bland annat att skydda älvens bestånd av öring, harr och lax. De ser därför med oro hur vattennivån i älven höjs och sänks på kort tid så att fiskyngel fastnar i vattenpölar och dör. Det har hänt nu i sommar.

Nu skärper Ljungans nedre fiskevårdsområdesförening och Nedre Ljungans sportfiske tonen och riktar sig mot Vattenregleringsföretagen som de anser har det övergripande ansvaret för det menar är ett lagbrott.

– Vi tycker att det finns stora brister i samordningen av vattenregleringen, säger Leo Oras som menar att korttidsregleringen nedströms Viforsens kraftverk är olaglig.

Fråntar sig ansvar

Vattenregleringsföretagen representerar alla kraftverksbolag som har kraftverk i Ljungan och de i sin tur tycker inte att de kan ställas ansvariga.

– Det är Statkraft som i så fall har brutit mot vattendomen, så ni måste vända er till dem för att få svar på frågorna, säger Ragnar Asklund, miljöansvarig Vattenregleringsföretagen.

Statkraft äger Viforsens kraftverk, älvens sista kraftverket innan havet och det är de som har ansvar för korttidsregleringen av älven menar han.

Statkraft svarar

Statkraft tillbakavisar bestämt att de skulle ha brutit mot vattendomen.

– Det absolut minsta vi kört i Viforsens kraftverk i sommar är 30 kubikmeter per sekund. Varför fiskynglen trots det har drabbats vet vi inte, men det är en fråga som Statkraft fortsatt kommer att undersöka, säger Gunilla Lundén, kommunikationschef Statkraft.

Artikeln är uppdaterad med en kommentar från Statkraft

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.