Olga är rädd att dö från sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Olga Buglak i Gomel fick cancer som barn efter Tjernobylkatastrofen. Sommarläger i Sverige gav henne ny livsgnista, men sjukdomen vägrar ge sig.

Olga Buglak sitter i sin lägenhet i Gomel, Vitryssland, och strålar av glädje. I knät har hon sin 1-åriga dotter och runt bordet sitter flera av hennes vänner från besöken Ångermanländska Kärrsjö för 20 år sedan. Det svårt att förstå att hon är cancersjuk.

– Vistelserna i Sverige betydde mycket för min hälsa, alla positiva intryck gjorde mig friskare säger Olga Buglak.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Gomel hårdast drabbat

Det var hjälporganisationen Hoppets stjärna som startade verksamheten med att låta cancersjuka barn från de områden som drabbades hårdast efter explosionen i kärnreaktorn i Tjernobyl 1986 få komma till Sverige för några sommarveckor i ren och frisk miljö.

Värst drabbat var just Gomel-regionen i Vitryssland, där föll 80 procent av det radioaktiva nedfallet. Och området lider fortfarande av sviterna efter olyckan, både ekonomiskt och mänskligt.

– Jag är i tredje fasen av min cancersjukdom, jag provar nu en ny medicin men har upptäckt att den ger allvarliga biverkningar säger Olga Buglak.

Sommarläger i Sverige

Ungeför 3000 ”Tjernobylbarn” från Ukraina, Ryssland och framförallt Vitryssland fick tillbringa några sommarveckor i norden under en 10-årsperiod från 1994 och framåt. Tack vare Hoppets stjärna.

– Jag är så tacksam för att jag fick den möjligheten, säger Olga Buglak.

Återträff för drabbade

I anslutning till 30-års minnet av Tjernobylkatastrofen ordnade Hoppets stjärna i lördags en återträff för ”Tjernobyolbarnen” i Gomel. Ett 60-tal hade möjlighet att komma med sina familjer och det blev många kramar och skratt när de återsåg sina vänner från Hoppets stjärna.

– Det är både glädje och sorg. Glädje att återse sina gamla vänner men sorg att minnas alla som gått bort säger Djamal Hamaili från Hoppets stjärna.

Just rädsla är en känsla som präglar Olgas tillvaro. I fredags fick hon besked att den nya medicinen har allvarliga biverkningar. Hon är rädd att hon inte ska få uppleva sina två små barns uppväxt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Mer i ämnet