Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olle Högbom, 18, från Härnösand hade just börjat sitt sista gymnasieår i Sundsvall när han försvann spårlöst efter en klassfest i september 1983. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Olle, 18, skildes från kompisarna – försvann spårlöst

Uppdaterad
Publicerad

18-årige Olle Högbom från Härnösand hade just börjat sista årskursen på gymnasiet i Sundsvall när han försvann spårlöst efter en klassfest den 7 september 1983. Trots alla turer och teorier genom åren har fallet aldrig klarats upp.
Se klippet om Ollefallet i det sista avsnittet av Brottsplats Västernorrland.

Vad som hände Olle Högbom, och vart han tog vägen, har alltså aldrig kunnat klarläggas. Ingen person har under åren kunnat bindas till Olles försvinnande.

Och när fallet preskriberades 2008 hade Thomas Quick och hans påstående om att ha rövat bort och dödat Olle varit i utredarnas fokus i närmare ett decennium.

”Blockerat”

Det upprörde bland andra polisprofessor Leif GW Persson.

– Ja, det har ju blockerat alla möjligheter att bedriva en vettig utredning om vad som faktiskt hände med Olle Högbom. Man kan säga att det legat som en våt filt över hela den biten, sa han till SVT Västernorrland hösten 2003, 20 år efter Olles försvinnande.

”Har lovat Olle att söka”

Olle Högboms mamma Kerstin gick bort 2008, utan att få vetskap om vad som hänt sonen. Olles pappa Ruben är fortfarande i livet, 90 år gammal.

– Jag gav i alla fall Olle det löftet, när det stod klart att han var försvunnen, att så länge jag har några krafter och resurser så ska jag söka honom, sa Ruben Högbom i samma SVT-reportage 2003.

Hör Olles föräldrar och Leif GW Persson i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottsplats Västernorrland

Mer i ämnet