Foto: TT/Peter NässénVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Man ändrar reglerna medan matchen pågår”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags kom domen från Mark- och miljööverdomstolen. Forsca AB får inte bygga vindkraftverk i områdena Fängsjön och Storsjöhöjden i Sollefteå och Örnsköldsviks kommuner.

– Vi har läst domen och kan konstatera att vi fått avslag på vår ansökan på grund av att vi använt den så kallade boxmodellen där man söker tillstånd för ett helt område och inte för kraftverkens positioner, säger Forscas vd Gustav Nordström.

Fördelen med boxmodellen, från kraftbyggarnas sida, är att man är mer flexibel under tiden tillståndsprövningen pågår, det kan dyka upp nya effektivare kraftverk till exempel som påverkar hur parken ska organiseras. Låser man sig vid placeringarna direkt tar det längre tid att få tillstånd ändringar.

Ansökte för sju år sedan

Men den så kallade Kölvallendomen från juni 2017 har blivit prejudicerande i Mark- och miljööverdomstolen; nu anser man att boxmodellen inte är förenlig med miljöbalken.

– Rättspraxis har ändrats sedan något år tillbaka och vi utformade vår ansökan redan 2011. Jag tycker det är olyckligt att det tagit så lång till men nu ser systemet ut så här.

Vad händer nu?

–  Domen kom i torsdags så först måste vi prata ihop oss med SCA om vi ska revidera ansökan och även inkludera fasta positioner på kraftverken. Men det är för tidigt att säga nu, säger Gustav Nordström.

Vill ha ändrad lagstiftning

Forsca ägs gemensamt av norska Fred.Olsen Renewables och SCA Forest Products.

SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt:

– Vi är väldigt bekymrade. Domslutet innebär princip att man ändrar reglerna medan matchen pågår.

– Kanske måste vi ta upp en diskussion med politikerna också. För politiken vill ju ha mer förnybar energi, vill bygga ett fossilfritt Sverige, och då måste vi ha rimliga spelregler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer