Sten Burman, hovrättsråd och lagman

”Olyckligt” om Lambertz

Uppdaterad
Publicerad

Det är ”olyckligt” och han borde ha besinnat sig i debatten. Hovrättspresidenten i Sundsvall, Sten Burman kommenterar nu debatten om domarkollegan Göran Lambertz.

Allt fler ifrågasätter nu justitierådet Göran Lambertz uttalanden i debatten om Thomas Quickfallet. På torsdagen förklarade justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) att Göran Lambertz bör stiga åt sidan.

”Borde besinna sig”

Sten Burman, hovrättspresident i Sundsvall tillhör också kritikerna, om än i försiktiga ordalag. Han betecknar en del av Göran Lambertz uttalanden som ”olyckliga”.

– Han borde ha besinnat en del av sina uttalanden. Jag anser att Göran Lambertz är en bra jurist och en bra person men att han i den debatt som pågår inte lyckats rent pedagogiskt, säger Sten Burman till Mittnytt.

– Jag kan förstå hans intentioner i debatten och menar att han delvis missuppfattats. Emellertid är det hans ansvar att förklara sin ståndpunkt på ett sätt att allmänheten förstår, säger Burman.

Debatten tog fart efter veckans dokumentär i SVT psykiatrins roll i skapandet av seriemördaren Thomas Quick, numera Sture Bergwall. De flesta är nu eniga om att han inte är någon seriemördare medan Lambertz öppet tycker annorlunda.

Krav på avgång

Även Maria Abrahamsson, moderat ledamot i domarnämnden, tycker att Lambertz skadar förtroendet för domarkåren. En lång rad domare faller in i kritikerkören.

– Många av oss domare skäms för Göran Lambertz, säger Anders Alenskär, ordförande för domstolssektionen i fackförbundet Jusek, till Dagens Nyheter. Alenskär anser att justitierådet bör avgå.

På torsdagen kallade också Marianne Lundius, ordförande i Högsta domstolen (HD), in Lambertz för ett samtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet