Författaren Vibeke Olsson om det hårda livet i Svartvik: ”Det var mycket barnarbete på sågverken”

Uppdaterad
Publicerad

Genom att följa karaktären Brickens liv från 10-årig flicka till gammal kvinna har författaren Vibeke Olsson skildrat sågverkssamhället Svartvik söder om Sundsvall.

Nu är den åtta delar långa romansviten komplett – kanske den hittills mest omfattande litterära skildringen av sågverksepoken i regionen.

Tanken från början var att skildra Sundsvallsstrejken 1879, den största i landet under 1800-talet, men författaren Vibeke Olsson fick istället upp ögonen för historien om sågverkssamhället Svartvik. I den första boken ”Sågverksungen” börjar berättelsen om Brickens liv.

I klippen: Vibeke Olsson om epoken som förändrade Sverige – om kvinnornas betydelse och om barnarbetets stora roll i sågverksindustrin

Svartvik – från lastplats till industrisamhälle

Industrihistorien i Svartvik, någon mil söder om Sundsvall, börjar runt 1820 när en lastplats byggs för att skeppa ut alla trävaror från sågverket i Matfors.

Bolaget bakom, James Dickson & Co, var stora innehavare av skog och industri i Norrland.

1832 startar bolaget ett skeppsvarv där segelfartyg byggs,  och 1874 står Svarviks sågverk klart för produktion.

En grupp av stora skogs- och sågverksägare, så kallade ”träpatroner”, köper 1891 industrierna i Svartvik och börjar några år senare starta tillverkning av pappersmassa.

Fabriken, Svartviks sulfitfabrik, är igång mellan 1906 och 1974. De sista 40 åren som en del av SCA.

Källa: Sundsvalls museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.