Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Medelpads räddningstjänsförbund

Omfattande brand i Husumfabriken – allmänheten varnades: Stäng fönster och dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Flera styrkor bekämpade under fredagen en brand i Husumfabriken norr om Örnsköldsvik. Branden startade vid 13-tiden och efter det väntade ett långdraget släckningsarbete som avslutades strax innan 22.

På lördagen meddelar fabrikschefen att massa- och kartongproduktionen stilla och att reparationsarbetet beräknas ta ungefär fyra veckor.

Inledningsvis brann det på ett transportband med flis som går genom fabriken. Bandet är 400 meter långt och det brann längs hela bandet.

– Vi har släckt på några ställen längs bandet, men eftersom det är täckt så är det svårt för oss att komma åt, sade André Wadell, inre befäl räddningstjänsterna i Västernorrland, tidigare under eftermiddagen.

Det gjorde också att räddningstjänsten nu ändrade prognosen för när insatsen skulle vara slutförd till klockan 22.

Så här såg det ut vid fabriken klockan 16.30 på fredagen. Foto: SVT

”Röken driver in mot stan”

– Eftersom det handlar om flis finns det risk för spridning, men de har påbörjat släckningen, sade Göran Sundqvist, vid 13-tiden.

På grund av den kraftiga rökutvecklingen utfärdades ett Viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA.

– Röken driver in mot stan, sade Sundqvist.

Vid 20.30 meddelade räddningstjänsten att faran var över och att restriktionerna hävs.

”Transportbandet är totalförstört”

Husumfabrikens egen industribrandkår har hjälp av både hel och deltidsstyrkorna från Örnsköldsvik.

Klockan 20.15 berättar räddningstjänsten att en traktor är på plats för att öppna upp en betongvägg, där en liten men svåråtkomlig brand kvarstår att släcka.

Hur är skicket på det som har brunnit?

– Transportbandet är totalförstört och det är lite skador inne i maskineriet. Byggnaden består av betongväggar, så det är ingen spridningsrisk, säger André Wadell, inre befäl på räddningstjänsten.

Reparationsarbetet väntas ta fyra veckor

Klockan 21.40 uppgav räddningstjänsten att de höll på att avveckla.

På lördagen skriver Olov Winblad von Walter, fabrikschef vid Metsä Boards massabruk, att en brandskadeutredning har inletts och att delarna som skadats ska besiktas i helgen.

”För närvarande står massa- och kartongproduktionen vid Husums integrerade fabrik stilla. Enligt preliminära uppskattningar beräknas reparations- och återställningsarbetena ta cirka fyra veckor. Kartongproduktionen förväntas starta de kommande dagarna, men med en lägre kapacitet än normalt”, skriver Olov Winblad von Walter i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.