Visa alla (2)
Visa alla (2)

Fruktar ökning av granbarkborre

Publicerad

Åtta miljoner kubikmeter skog fälldes av stormen Ivar. Det visar den slutliga summeringen efter stormen i Jämtlands, Västernorrlands och Gävleborgs län.

Det är Skogsstyrelsen och skogsbruket som kartlagt skadorna. De största och svåraste skadorna på skog finns i Bräcke, Bergs kommuner. Även i Ådalen, Medelpad och norra Gävleborg finns omfattande skador.

Enligt Skogsstyrelsen finns väsentligt mer granbarkborre i områdena än vid stormen Dagmar. Ivar har till stor del gått fram över samma område som drabbades hårdast av stormen Dagmar natten till annandag jul 2011.

Redan hemvist för barkborrar

Skogsområdena som drabbades av Ivar har redan stor förekomst av granbarkborrar och det har också tidigare konstaterats stora angrepp på stående skog. Det här gör att det är extra viktigt att ta reda på det stormfällda virket i tid.

– Skogsägare som inte redan gjort det bör skaffa sig en överblick av stormskadorna på fastigheten och kontakta sitt skogliga ombud för att få ut stormfälld skog innan granbarkborren svärmar i månadsskiftet maj/juni, säger Claes Fries skadesamordnare på Skogsstyrelse i norra Sverige.

Senast den 15 juli ska stormskadat virke vara ute ur skogen i Jämtlands och Västernorrlands län. Totalt fällde stormen Ivar åtta miljoner kubikmeter skog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Ivar

Mer i ämnet