Foto: TT Nyhetsbyrån

Stora skador efter Ivar

Publicerad

I dag presenterade Skogsstyrelsen sin inventering för 2013 års skogsskador. Man gör bedömningen att stormen Ivar fällde cirka 8 miljoner kubikmeter skog. Störst skador förorsakade stormen i Medelpad och Jämtlands län, förutom i de nordligaste delarna.

Kommunerna Ragunda, Bräcke och berg drabbades särskilt hårt. Andelen gran som fälldes av Ivar har ännu inte slutgiltigt utvärderas. Det kan först göras efter att det mesta av uppröjningsarbetet är klart. Cirka en och en halv månad efter stormen uppskattades andelen gran vara cirka 60 procent i Västernorrland och cirka 40 procent i Jämtland.

Granbarkborre

Både i Jämtland och Västernorrland pekar man på risken för ytterligare uppbyggnad av granbarkborrepopulationen under 2014 eftersom det sannolikt kommer att ligga kvar mycket gran efter stormen Ivar. Mycket granbarkborre kan leda till omfattande angrepp på ståndskog under 2015 och framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Ivar

Mer i ämnet