Ingrid Wallin skolområdeschef

Områdeschefen om mobbningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu lovar skolområdeschefen att följa upp det här.

Mobbningen på Uslands skola är inte en enstaka händelse utan det finns alltså flera fall. Minst 8 barn har vi fått kännedom om. För några av dom gick det så långt att de bytte skola. Flera vittnar om färska problem på skolan. Några har nyligen valt att byta skola.

Fler har flyttat

-   Det ju kan vara olika omständigheter som gör att man flyttar, men ingen ska behöva flytta ur den synvinkeln att man riskerar att bli kränkt. Ser man det försöker man hitta bra rutiner så att alla ska känna sig trygga, säger skolområdeschefen på Alnö/Ljustadalen Ingrid Wallin.

Mobbning betraktades som påhitt

reporter: Men finns det problem som du ser det på Uslands skola i dag?

– Inte av den arten att man inte bryr sig om problem som är, svarar Ingrid Wallin.

Sopas under mattan

Men det finns föräldrar som ger en annan bild. Som beskriver hur problem sopas under mattan. Och som upplever undanhållande av information- och som fått höra att vissa incidenter är sådana man som förälder får räkna med.

– Oavsett hur mycket vi sätter in kan barn alltid vara elaka med varandra. Vi gör allt vi kan. Det ska vara tryggt och det ska vara roligt att gå i skolan, säger Ingrid Wallin, som är skolområdeschef och även rektor på Vibackeskolan på Alnö.

Extra resurser

På frågan om de vuxna på Uslands skola kan ha missat viktiga signaler säger hon att det är ”mycket möjligt”. Men säger också att man satt in extra resurser och att det varit flera lärare ute på ”i princip varenda rast”. Men att man ändå kan missa något, hur mycket resurser man än sätter in.

Föräldrar som hört av sig menar att det finns en kultur av att inte hantera alla problem. Men skolområdeschefen har en annan bild. Hon säger att mobbning är ett komplext problem, utan enkla lösningar. Och menar att problemen inte bara är ett skolproblem.

Inte bara skolproblem

– Skolan är en del av ett barns värld. Och det finns en kontext runt omkring med familj, grannar, hem och släkt och det är inte alltid vi vet så mycket om det. Och hur det än är så påverkar det ju barnet i skolan också.

reporter: Men här pratar vi om saker som hänt i skolan vad spelar det du säger för roll?

– Det kanske behövs annan hjälp än vi förstår, säger hon.

Uppföljning

Hon säger också att hon som områdeschef nu måste fundera över det som hänt och följa upp det.

– Det är klart att vi måste fundera på om vi gör några fel. Visst det är klart att vi kan ha missat någonting och intern kontroll har vi alltid och det är en viktig del och det kanske är något vi måste titta på. Det måste vi göra, säger Ingrid Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobbning betraktades som påhitt

Mer i ämnet