Oppositionen kräver ledande tjänstemäns avgång

Uppdaterad
Publicerad

Tre av oppositionsparterna i Landstinget Västernorrland menar att ledande tjänstemän obstruerar mot politiskt fattade beslut och kräver nu deras avgång.

Det är situationen vid Örnsköldsviks sjukhus som retat upp partierna. I ett pressmeddelande påpekar företrädare för Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna att specialistvården, område kirurgi, fått ett uppdrag att utveckla den akuta kirurgin vid sjukhuset i Örnsköldsvik.

Men sedan januari 2017 har inget hänt på området förrän länsverksamhetschefen och sjukhusdirektören i augusti meddelade att det fanns stora svårigheter att uppfylla uppdraget.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Skarp kritik

Partiföreträdarna kritiserar att man inte informerats tidigare och riktar skarp kritik mot ansvariga chefer Nina Fållbäck Svensson och Leif Israelsson. Dessa har enligt moderaternas gruppledare i Landstinget Stig Grip obstruerat mot fattade beslut.

Vill ha ny ledning

”Den enda lösning som möjlig om det ska gå att återvinna någon form av förtroende är att ledande tjänstemän inom specialistvården får lämna sina ansvarsområden” avslutar partiföreträdarna som också vill se en lokal ledning vid sjukhuset i Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet