Dervis Bayram har polisanmält att han misshandlats av en ordningsvakt i samband med att han felparkerat sin bil. Nu har åtal väckts mot ordningsvakten. Foto: Barbro Sellin SVT

Dervis misshandlades efter felparkering – ordningsvakt åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om Dervis Bayram som polisanmält att han misshandlats av en ordningsvakt i samband med att han felparkerat sin bil utanför Centralstationen i Sundsvall. Nu har åtal väckts mot ordningsvakten.

Lördagen den 24 oktober förra året skulle Dervis Bayram hämta sin son vid tågstationen. Han hittar ingen parkeringsplats och svänger därför in vid parkeringen som är reserverad för taxibilar.

Strax efteråt så dyker en bil från företaget Pema Vakt upp. Ordningsvakten kräver att bilen ska flyttas. Dervis Bayram berättar efteråt att han upplever att vakten är hotfull. När Bayram backar ut sin bil från parkeringen så hävdar ordningsvakten att han backat på företagsbilen, vilket Bayram förnekar ska ha skett.

Upprepade slag med batongen

Enligt åtalet så tar ordningsvakten ett grepp om huvudet på Dervis Bayram och ger honom upprepade slag med en batong mot benen och armarna.

– Det är fortfarande jobbigt för mig. Jag återupplever händelsen. Jag ska bara hämta min pojke och blir så misshandlad, berättar Dervis Bayram.

Sonen chockad

Hans son Sean Eriksson anländer med tåg från Göteborg. När sonen kommer till parkeringen och ser vad som händer så börjar han att filma med sin mobil. En film som kammaråklagare Jenna Sourander kommer att spela upp för att bevisa att Bayram misshandlats.

Övrig bevisning

I åtalet står att Dervis Bayram fick andnöd av greppet runt huvudet. Han fick blånader och sårskada på benen av slagen samt smärta, och som övrig bevisning finns journalanteckningar och fotografier på Bayrams skador.

Av åtalet framgår också att det finns fotografier som motbevisar påståendet att Bayram ska ha ha backat på Pema Vakts bil.

Ordningsvakten avstängd

Enligt åtalet så begick ordningsvakten gärningen med uppsåt. Han är nu tills vidare avstängd från sitt arbete. Ordningsvakten förnekar brott.

SVT Västernorrland har kontaktat ordningsvaktens chef för att höra hur han ser på händelsen.

– Att man ska behöva ta till våld vid ett ingripande, det är ju alltid ett misslyckande, säger Peter Siponen, delägare på Pema Vakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.