Dervis Bayram (i mitten) visar platsen där det hela hände för SVT:s Pierre Ragnehag till höger. Foto: SVT

Efter felparkeringen vid Sundsvalls central: Ordningsvakt döms för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Dervis Bayram råkade i dispyt med en ordningsvakt vid Sundsvalls central förra hösten. Det slutade med att han polisanmälde vakten – som nu har dömts för misshandel.

Händelsen inträffade i oktober 2020. Dervis Bayram skulle hämta sin son vid centralstationen i Sundsvall, och i brist på lediga p-platser ställde han sig på taxiparkeringen.

En ordningsvakt dök upp och påtalade felparkeringen. En ordväxling uppstod och ordningsvakten tog ett grepp om huvudet på Dervis Bayram och slog honom flera gånger med batong på benen och armarna.

Han polisanmälde vakten för misshandel efteråt, och ärendet gick till åtal. Nu har Sundsvalls tingsrätts dom kommit: ordningsvakten döms till villkorligt straff och 50 timmars samhällstjänst.

– Det har påverkat hela mitt liv, och att man får ett så lågt straff är löjligt, säger Dervis Bayram som är besviken över domen.

Gått utanför befogenheterna

Ordningsvakten hade motanmält Dervis Bayram för våldsamt motstånd och hävdat nödvärn, något som Sundsvalls tingsrätt inte fäster något avseende vid.

Domstolen konstaterar att vakten ”gått långt utöver än vad som är tillåtet enligt nödvärnsrätten och att Dervis Bayrams uppträdande inte varit sådant att (NN) hade rätt att med stöd av 13 § polislagen ta ett grepp om samt slå Dervis Bayram med batongen.”

– Jag skulle bara hämta min pojke och blir misshandlad, det gör jätteont och är fortfarande jobbigt för mig, säger Dervis Bayram till SVT.

Tingsrätten har i sin dom tagit hänsyn till att ordningsvakten kommer att förlora sitt förordnande som ordningsvakt om han blir dömd. Företaget Pema Vakt skriver i en kommentar till domen:

Vi väntar till dess domen vunnit laga kraft innan ev kommentar. Ordningsvakten har varit avstängd sedan polis återkallade hans förordnande som ordningsvakt. I klippet nedan kan du se delar av händelseförloppet som fångades på film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.