Öringar angrips av svamp

Uppdaterad
Publicerad

Svampangrepp på öringen i Ljungans vattensystem och i det lilla biflödet Smedsbäcken oroar de entusiaster som arbetar med att få fisken att leka på naturligt sätt.

I somras pytsades stora mängder sten ut i Smedsbäcken i Njurunda under biotopvårdaren Daniel Perssons översyn. Nu i höst har han kunnat glädjas åt resultatet när stora öringar tagit sig upp i bäcken via Ljungan och Stångån och intagit lekbottnarna.

– Här ser man tydligt att de har lekt, säger Daniel och pekar på ett parti av Smedsbäcken där öringarna har skapat djupa gropar i bottengruset.

Samtidigt är Daniel oroad över att så mycket fisk i Ljungans vattensystem är angripna av svamp och han ser ett tydligt mönster i Smedsbäcken.

– 90 procent av fisken som vandrat upp i bäcken är vild fisk, jag har inte sett några vilda fiskar med svampangrepp men 100 procent av den odlade fisken har varit angripen av svamp, berättar Daniel.

Odlad fisk drabbad

Svampangreppen är i det här fallet naturliga och uppstår när fisken får skador, till exempel i samband med leken, det säger Kennet Ottosson som är fiskerikonsulent på Sundsvalls kommun och han ställer sig frågande till att den odlade fisken skulle vara mera utsatt.

– Jag har inte hört talas om det tidigare och jag har även kollat med två forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt och de hade inte heller hört talas om det och de kände inte till några studier kring svampangrepp på odlad fisk, förklarar han.

Efterlyser forskning

I Ljungans vattensystem är åtta av tio havsöringar odlad fisk, en kompensation för att älven är reglerad med kraftverk som hindrar fiskens vandring. Men frågan är om restaurering av lekområden och naturlig reproduktion på det viset man gjort i Smedsbäcken skulle vara att föredra.

– Jag kan förstå den synpunkten men skulle man göra så i Ljungan att man slutade sätta ut odlad havsöring då skulle fångsterna minska med 80 procent och det tror jag inte att så många vill, säger Kenneth Ottosson.

Även om situationen i Ljungan och andra reglerade vattendrag inte kan förändras över en natt efterlyser Daniel Persson mera forskning om odlad fisk och svampangrepp.

– Det läggs ju ner mycket pengar på att odla fisk så jag tycker att man kunde lägga ner lite pengar på att ta reda på konsekvenserna av det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.