Örnsköldsvik måste spara på vuxenutbildningen: ”Förstår inte hur de tänker”

Publicerad

Shoayb Ibrahimi är en av hundratals elever som läser på vuxengymnasiet. Han vill bli socionom men är osäker på framtiden när vuxenutbildningen ska bli en distansutbildning.

Sju miljoner ska bildningsförvaltningen spara in på den gymnasiala vuxenutbildningen. Bildningsnämnden vill att kommunen ska införa en distansutbildning istället.

– Jag kan inte förstå hur de tänker kring att jag och många andra ska plugga på distans. Jag har testat det och det fungerade inte, säger Shoyab Ibrahimi.

Budget i balans

Men bildningsförvaltningen måste se till att få balans i sin budget. I april ska flera förslag till kostnadsbesparingar presenteras men redan nu har de alltså i uppdrag köpa in utbildningstjänster från externa aktörer för komvux.

– Det är väl ingen som vill att vi ska lägga ner verksamheter i egen regi. Det handlar om att vi måste hitta modeller för hur vi ska klara vår ekonomi, säger Andreas K Johansson som är verksamhetschef på Örnsköldsviks gymnasium.

Modellen som förvaltningen jobbar efter är att det ska finnas en studiesal för eleverna där det, under vissa tider, ska finnas lärare. Förutom då de lektioner som sker på distans.

”Försöker nå politikerna”

Shoyab och hans studiekamrater försöker ändå att påverka så gott de kan för att ändra på planerna. Tidigare i veckan hölls ett protestmöte på komvux där flera hundra elever deltog.

– Samtidigt försöker vi nå politikerna för att prata med dem. Vi hoppas att de lyssnar på oss, säger Shoyab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer