Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hamnchefen Mikael Johansson framför Hörneborgshamnen på andra sidan fjärden. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Örnsköldsviks kommun bygger ut Hörneborgshamnen

Publicerad

Behoven av hållbara och effektiva godstransporter i norra Sverige kommer att öka med 46 procent fram till 2040. Samtidigt blir fartygen allt större vilket kräver djupare hamnar. Nyligen beslutade Örnsköldsviks kommun att satsa 260 miljoner kronor på hamnen i Hörneborg.

– Vi behöver kunna hantera framtidens fartyg, säger Mikael Johansson som är hamnchef på Örnsköldsviks hamn och logistik.

Örnsköldsviks kommun äger flera hamnar bara i Örnsköldsviksfjärden. Nu har kommunen beslutat att satsa på ett fåtal av dem när det gäller underhåll och utbyggnad. Hörneborgshamnen som ligger intill vid Övik energis kraftvärmeverk används i dag främst av Domsjö fabriker. Men även andra industrier i området ser behovet av en större hamn för framtida godstransporter.

– Vi har ett behov att öka ytor och kajlängder för att kunna hantera även andra industrikunders volymer. Sedan behöver vi har en djupare hamn för att kunna hantera framtidens större fartyg och då är Hörneborg mest lämpad, säger Mikael Johansson.

Stort underhållsbehov

Av de sju hamnar som idag finns i Örnsköldsviksfjärden äger kommunen sex. De flesta är gamla, före detta industrihamnar som kommunen tagit över. Beslutet att satsa på Hörneborg innebär att flera av dem kommer att prioriteras ner.

– Det är ett stort underhållsbehov på alla hamnar efter som de är väldigt gamla. Nu ska vi koncentrera oss på färre hamnar och lägga resurserna där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.