Åklagare Niklas Jeppsson leder förundersökningen mot de misstänkta som ligger bakom tobaksfabriken i Örnsköldsviks kommun. Foto: Guardia civil, arkiv/Niklas Jeppsson

Ekobrottsmyndigheten slog till mot illegal tobaksfabrik i Örnsköldsvik – fyra misstänkta för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer hemmahörande i Örnsköldsvik är häktade misstänkta för grovt skattebrott.

Det efter en stor insats av Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

– Vi misstänker att man har tillverkat tobaksprodukter som man sedan inte har skattat för, säger åklagaren Niklas Jeppsson.

I måndags slog Ekobrottsmyndigheten till i både Örnsköldsvik och Haparanda.

Det resulterade i att sex personer greps och nu har en förundersökning gällande grovt skattebrott inletts.

Enligt åklagaren misstänks personerna inte ha skattat efter att ha tillverkat flera olika sorters tobaksprodukter. Produkterna ska ha tillverkats i Örnsköldsvik och två av de anhållna misstänks ha köpt varor som inte skattats för på rätt sätt.

– Fyra av de misstänkta kommer från Örnsköldsviks kommun, de andra två greps uppe i Haparanda och är finska medborgare, säger Niklas Jepsson.

Han säger att tillverkningen misstänks ha skett från den 1 november förra året till måndagen då tillslaget gjordes. Platsen för tillverkningen vill han inte gå närmare in på, men säger att det inte rör sig om någon bostadslägenhet.

Tre personer har häktats

Häktningsförhandlingar hölls under torsdagen och strax innan 16.30-tiden på eftermiddagen stod det klart att Ångermanlands tingsrätt beslutat att häkta tre personer misstänkta för grovt skattebrott. I ett första läge sitter de häktade fram till den 24 juni.

I vilken ekonomisk omfattning ärendet rör sig om vill Niklas Jeppsson inte gå in på.

– Jag vill inte gå in på några detaljer om utredningen, men generellt sätt kan man säga att för att det ska rubriceras som grovt så ska det handla om minst en halv miljon kronor.

Hur ställer sig de häktade till misstankarna?

– Samtliga förnekar brott.

Är de kända av polisen sedan tidigare?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Vad händer nu?

– Vi har tagit rätt så mycket i beslag som vi ska gå igenom. Sedan finns det flera personer som vi kommer att höra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.