Lotta Everung (S) är orolig att nedläggning är nästa steg om man gör hälsocentralen i Liden till filial. Foto: Sara Kempe/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oro i Liden när hälsocentralen föreslås bli filial

Uppdaterad
Publicerad

Det var fullt i sockenstuga och oro i luften när regionen under onsdagskvällen presenterade sina planer för hälsocentralen i Liden. Den föreslås bli filial.

På onsdagskvällen hölls dialogträff i Sockenstugan i Liden. Över 120 personer fanns på plats, berättar vår utsända reporter och det fanns en påtaglig oro kring hälsocentralens framtid. Trots lugnande besked från förvaltningschefen Anna-Lena Lundberg hängde frågan i luften om det som sker innebär första steget mot nedläggning.

– Det riskerar att utarma bygden, menade en Lidenbo på plats.

Brist på distriktsläkare

Anledningen till oron är de framtida organisationsförändringar som planeras där Lidens Hälsocentral föreslås bli en filial till Granlo. Förslagen har väckt många frågor och kvällens möte hoppades kunna besvara några av dem.

Anledningen till den planerade organisationsförändringen inom primärvården i Sundsvalls kommun är bristen på läkare.

Mer om förslaget

Förslaget om förändringarna inom primärvården gäller, förutom Sundsvall, även Örnsköldsvik och Ådalen. Hälsocentralerna i Ramsele, Junsele, Liden och Stöde föreslås bli filialer till andra hälsocentraler. Primärvårdens nuvarande filialer i Trehörningsjö och Långviksmon avvecklas enligt förslaget.

Senare i oktober ska hälso-och sjukvårdsnämnden besluta om förslaget ska genomföras eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hotade hälsocentraler

Mer i ämnet