Oro och ilska på Ulvön över brist på sjuktransport: ”En fullständig skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Per Nordlinder på Ulvön har flera gånger fått vänta på akuthjälp när han blivit sjuk med svåra smärtor. Han är mycket kritisk och menar att region Västernorrland saknar en rutin för att transportera svåra sjukdomsfall i skärgården.

– Det är en fullständig skandal, säger han och det ska visa sig vara fler som instämmer.

På Ulvön i Höga kusten bor ett drygt 30-tal personer permanent och befolkningen ökar. På sommarhalvåret strömmar turister hit. Men för den som blir akut sjuk kan hjälpen dröja. 

–  Vi har ingen beredskap om det händer något. På sommaren finns sjöräddningssällskapet men det har tagit lång tid ändå ibland och de är ju en frivilligorganisation, säger Per Nordlinder.

Svåra smärtor

Han räknar upp sina hälsoproblem: svår diabetes, blodpropp i benet, tumör i tjocktarmen och problem med prostatan. Men han framhåller att han inte bara pratar i egen sak.

– Jag tycker att det är hemskt att man lämnar människor i sticket. Oavsett var man bor. Det ska väl inte behöva gå så långt som till dödsfall innan folk reagerar, säger Per Nordlinder.

Akutläge nyligen

Några veckor innan jul blev en öbo sjuk i ett livshotande tillstånd med kraftiga buksmärtor. Det löste sig tack vare tursamma omständigheter. Hör hur det löste sig i videon ovan.

Kristina Berglund som bott på Ulvön i åtta år berättar att beredskapen försämrats. Foto: Anna Beijron SVT

Osäkert och jobbigt

Kristina Berglund som bor på ön är också kritisk. Hon ramlade för någon vecka sedan och slog armbågen ur led.

– Det tog en och en halv timme extra att diskutera med 112. Det är jättejobbigt och stressande att inte veta hur man ska ta sig härifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.