Foto: SVT

Oro på Arbetsförmedlingen efter budgetbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens budgetbeslut i riksdagen har lett till oro inom Arbetsförmedlingen där det nu väntas stora uppsägningar.
Närmare 4 500 anställda måste bort. Samtidigt saknas pengar till arbetsmarknadsåtgärder.
– Ett drastiskt besked, säger Christina Storm Wiklander, chef för Arbetsförmedlingen i södra Norrland.

Enligt Arbetsförmedlingen är personalläget redan ansträngt. Efter vårpropositionen är man mitt uppe i en personalminskning med omkring 1 000 personer.

Efter budgetbeslutet i riksdagen under onsdagen kom nya besked.

– Det var mer drastiskt än vad vi hade räknat med. Vi behöver sätta oss ner och räkna på vad det här får för konsekvenser för myndigheten. Och det påbörjas nu, ordentligt, säger Christina Storm Wiklander.

Väckt oro

Den borgerliga alliansen har tidigare drivit kravet att Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form helt ska läggas ned och ersättas av privata aktörer.

Det här har givetvis väckt oro i organisationen.

Men budgetbeslutet igår innebär också att det saknas pengar till vissa arbetsmarknadsåtgärder.

Inga pengar till extratjänster

Det verkar inte bli några nya pengar till ”extratjänsterna” inom kommuner och landsting – som idag omfattar drygt 600 personer i Västernorrland och Jämtland.

– Eftersom vi har en övergångsregering har det varit ett annorlunda år för oss där vi kanske inte haft den täta relation med en normalt fungerande regering som vi annars har. Det har gjort att vi inte kunnat ha en dialog med dem som satt budgeten om konsekvenser och så vidare, säger Christina Storm Wiklander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer